PMS! Bengkel Designing Blog

on Wednesday, 22 June 2011


Dalam minggu ni Admin terlibat dalam 2 jenis kursus yang amat diminati. Kursus Adobe Photoshop dan Bengkel Designing Blog..Sebenarnya Admin dah tak leh pegi dah mana-mana kursus sebab syarat wajib kursus 10 hari setahun telah lama dipenuhi..rasanya kursus terkumpul setakat ni dah melebihi 16 hari dah kot..tu sebab dah tak leh pegi..


Namun begitu, atas sebab-sebab nak berkongsi ilmu dengan para peserta untuk menguasai Adobe Photoshop dan Blog..Admin merayu-rayu nak masuk kursus ni..bukan apa ingat nak kongsikan "javascript" untuk mempelbagaikan blog..rupanya tak berkesempatan atasn sebab-sebab internet politeknik yang begitu kurang memuaskan..nak upload gambar pown tak mampu..


So, untuk entri kali ni Admin ingin kongsikan beberapa aktiviti semasa berblogging itu tadi..rata-rata peserta kursus dah mahir menggunakan beberapa tool yang ada dalam men"design"kan blog diorang tadi..ada yang buat blog pasal kuih, pasal kehidupan, pasal memasak, raja lawak, peralatan elektrik, kamera DSLR, politik dan macam-macam lagilah..Tips blogging untuk korang..korang semua kena ada identiti..sebagai contoh..buat entri pasal resipi untuk memasak..so secara tak langsung tentu ramai pembaca yang nak cari resepi..so diorang akan datang ke blog korang untuk dapatkan maklumat dan resepi tersebut..mudah bukan..


Kalau ada sesiapa pun yang nak belajar nak create blog..Admin boleh tolong ajarkan..dan bagi sedikit input-input..serta tips berblogging..jangan malu-malu yer..kalau malu sesat jalan tau..Setakat ni..peserta seperti Zieta Mazieta, Kak Siti Mariam, Taufiq, Khairunhakim, Balok dan beberapa orang peserta lagi rasanya dah berjaya kuasai ilmu blog ni..tapi perjalanan masih jauh lagi kalau nak jadi blogger yang bagus dan terbaik..teruskan usaha anda yer..yeayyyy dah habis dah sesi pa


Meh kita g aktiviti sebelah petang pulak yerr..mmm rasanya aktiviti petang tak banyak kot..just apply dan ulang balik pe yang kitorg pelajara masa pagi tadi..Blogger-blogger lain like Yazid Yahya kejenyer menolong blogger-bloger baru yang menghadapi kesulitan dalam meng"apply"kan tools yang ada..dia dah "terrorist" dah..Admin ni je yang belom terror lagi..


Blogger-bloger Zieta Mazieta aka Zizie Bung Karno (Mukhtar) gehtooo pown dah terror dah..En. Jamal dari JTMK, Pn. Norhazlin, Kak Rose Rania, Kak Leez pon sume dah pakar dah dalam mengaplikasikan tools yang ada..new post, edit design, edit template html (upss dorg tak terror lagi), tukarkan colour background, tukar font dan upload gambar pown dah pandai..nak kalahkan Blog Penjana Minda Strategik la tuuu..Oooo ya kita punya pencermah pown ada blog jugak tau..tak ingatlah address blog dia..tak pe bila dia baca post ni sure dia bagi address..

Tak lupa juga kepada Mohd. Fitri, Safawi, Nazrol, Abg Jumari dan ramai lagi blogger-blogger wanita yang dah advanced dah bab blog ni..ada yang dah siap letak iklan Nuffnang dah..hevatttt..pasni leh la korang menambahkan pendapatan yer..tapi tolonglah kalau baru setakat sehari dua dah nak pendapatan yang giler-giler..janganlah teruskan hasrat nak berblog yer..biar ikhlas nak berblog pasti korang akan dapat hasilnya nanti..


Sebab semuanya dah "terrorist" bab blog ni..maka, bengkel Designing Blog habis awal..sebab ilmu pown dah habis dicurahkan..tapi pas ni penganjur berjanji nak buat satu lagi bengkel Designing Blog tapi untuk tahap yang lebih tinggi..Advanced User lah katakan..macam c Yazid itew..script sajorkhhhh dalam blog dia tu..dan kepada kengkawan blogger-blogger baru..korang sume follow lah blog PMS ni..nampak sikit muka korang kat sidebar follower tu..k..jangan lupa follow tau..
Ranking: 5

{ 4 comments... read them below or add one }

eMMe said...

Baguslah ada kursus designing blog, tunggu2 jugak KPT buat kursus cam nih. menggalakan kita supaya ada blog sendiri...mesti la mau jadi yg celik IT.


22 June 2011 at 23:14
Penjana Minda Strategik said...

Wah gehtoooo...kan mak..upss kat sini tak leh panggil mak..kat Blog Betol-betol Hangat! je leh...betol tu..tapi kan kat sini blogspot kene block laaaa..time kursus ni je yang dibenarkan dan di unblock..


22 June 2011 at 23:18
zieta said...

yup3...betul3...=)


23 June 2011 at 01:05
Penjana Minda Strategik said...

Jumpa admin jew..nanti Abg Azri tolg ajarkan..


6 September 2011 at 00:17
 
© Blog Penjana Minda Strategik All Rights Reserved