PMS! Festival Kesenian Islam Politeknik Muadzam Shah!

on Tuesday, 10 April 2012

Para pelajar mengambil peluang untuk bergambar bersama Ustaz Mohd. Erfino bin Johari

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Baru-baru PMS telah mengadakan beberapa aktiviti khas buat para pelajar dan kakitangan. Antara lain bertujuan bagi mendedahkan warga PMS agar ikatan ukhuwah dan silaturahim dapat dibina sesuai dengan kehidupan manusia yang hidup bersaudara.

Antara aktiviti yang telah dijalankan adalah Festival Kesenian Islam Peringkat Politeknik Muadzam Shah. Beberapa aktiviti telah dirangka agar para pelajar mampu menyertai dan mengikuti setiap aktiviti dan bersaing secara sihat dalam kalangan pelajar Politeknik Muadzam Shah. Justeru itu, Pertandingan Pidato Bahasa Inggeris, Tilawah Al-Quran dan Nasyid diadakan sejajar dengan matlamat jawatankuasa pertandingan bagi mlihat dan mencungkil bakat-bakat baru untuk diketengahkan diperingkat kebangsaan.


Pidato Bahasa Inggeris

Bahasa Inggeris kini merupakan bahasa perantaraan yang begitu penting didunia. Keperluan untuk menguasai bahasa ini begitu mendesak tidak kira mereka itu pelajar, kakitangan mahupun masyarakat luar. Justeru itu, salah satu usaha untuk memungkinkan insan kamil untuk menguasai Bahasa Inggeris adalah dengan mengadakan pertandingan Pidato Bahasa Inggeris.

Tidak dinafikan pada pertandingan yang julung kali diadakan di Politeknik Muadzam Shah ini mempunyai begitu ramai pelajar yang boleh dan mampu menulis apa jua jenis artikel mahupun esei dalam Bahasa Inggeris. Tetapi tahukah anda, kelancaran anda menulis dalam Bahasa Inggeris sahaja belum cukup untuk meletakkan anda sebagai seorang yang mahir berbahasa Inggeris. Maka dengan itulah, Jawatankuasa Festival Kesenian Islam merancang untuk mengadakan pertandingan Pidato Bahasa Inggeris ini.

Biasanya dalam pertandingan sebegini, peserta diberi pilihan soalan/ tajuk pidato lebih awal agar para peserta mampu menghafal, mengingat dan menyampaikan pidato dengan lebih berkesan. Pada sesi yang kedua, pelajar akan diberikan soalan dan kemudiannya perlu mengembangkan idea serta pendapat da nisi berkenaan dengan tajuk yang dipilih. Pada sesi yang kedua inilah sebenarnya ujian sebenar para peserta. Selain perlu menjawab soalan secara spontan, mereka juga perlu berfikir dengan pantas serta menyediakan pelbagai pendapat dan idea bernas bagi menjawab soalan yang diberikan secara spontan. Dan disinilah, kita sebenarnya mampu melihat pelajar yang benar-benar bersedia dan mempunyai tatabahasa (grammar) yang baik.

Tilawah Al-Quran

Setiap manusia perlukan panduan untuk hidup. Jika panduan itu kearah yang salah, maka perjalanan hidup kita akan terpesong jauh. Tetapi jika sekiranya panduan itu betul, maka perjalanan hidup kita akan sentiasa dalam keredhaan Allah S.W.T. Oleh itu, ketahuilah kamu bahawa sebaik-baik panduan adalah Al-Quran.

Sebagai memenuhi ekspektasi Festival Kesenian Islam, jawatankuasa program mengadakan pertandingan Tilawah Al-Quran peringkat Politeknik Muadzam Shah. Tidak semua manusia mampu menyertai pertandingan tilawah, tidak semua manusia mampu bermusabaqah dengan baik. Namun terdapat segelintir manusia mampu bertilawah dan bermusabaqah dengan baik. Ini kerana, dewasa ini remaja lebih suka untuk “bercinta” dengan Majalah Mangga, Majalah Remaja, URTV, Komik Gila-Gila dan sebagai tetapi sebaliknya malas dan malu untuk bercinta dengan Al-Quran yang lebih besar manfaat dan kelebihannya.

Dalam pertandingan ini, perkara paling utama yang amat dititikberatkan adalah dari segi tajwid. Kesalahan tajwid merupakan salah satu perkara yang paling besar kesalahannya dalam bertilawah. Bukan itu sahaja, taranum juga perlu dikuasai dengan baik. Perlu dialunkan dengan sempurna mengikut lunas bacaan yang betul. Begitu juga dengan sebutan ”makhraj” huruf juga begitu diambil kira.

Secara amnya, Politeknik Muadzam Shah tidak ketandusan bakat-bakat baru dalam mencari Qari dan Qariah yang mampu diketengahkan ke peringkat lebih tinggi.

Nasyid

Menjadi kebiasaan bagi setiap Festival Kesenian Islam yang dianjurkan akan mengadakan pertandingan Nasyid sebagai acara kemuncak. Politeknik Muadzam Shah juga tidak ketinggalan dalam merencanakan program berkenaan.

Pada pertandingan kali ini, begitu ramai sebenarnya peserta yang terdiri daripada kalangan pelajar mempunyai bakat dalam “bernasyid”. Lihat saja Kumpulan Nasyid dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal iaitu Kumpulan Nasymek begitu bersahaja dalam mengalunkan bait-bait kata indah dalam nyanyian. Begitu juga dengan Kumpulan Shoutul Haq yang begitu bersemangat dalam menyampaikan persembahan nasyid mereka.

Namun terdapat beberapa kekurangan yang perlu diperbaiki jika sekiranya para pelajar mahu bernasyid secara serius. Walauapapun persembahan pada pertandingan yang julung kali diadakan itu secara keseluruhannya memuaskan.

Ceramah

Bagi Politeknik Muadzam Shah sebenarnya amat bertuah apabila menerima kunjungan Ustaz Mohd Erfino bin Johari yang dijemput sebagai penceramah. Terima kasih juga diucapkan kerana beliau sebenarnya begitu “sporting” apabila menerima pelawaan para pelajar dan kakitangan untuk membuat persembahan nasyid. Untuk pengetahuan semua, Ustaz Mohd Erfino Johari telah menyampaikan 3 buah lagu nasyid sebagai hadiah dari pihak beliau kepada PMS kerana menjemput beliau menyampaikan ceramah di PMS. Terima kasih juga diucapkan kepada En. Azri bin Abd Rajid yang juga menyampaikan persembahan yang begitu merdu dan mengasyikan pada malam itu (sempat lagi nak puji diri-sendiri).

Kesimpulan

Pertamanya, terima kasih diucapkan kepada Pn. Hajah Norlida binti Abd Razak, Pengarah Politeknik Muadzam Shah atas kehadiran beliau memeriahkan majlis dan menyokong usaha Jawatankuasa Program untuk meneruskan program ini. Tidak lupa juga kepada para juri-juri yang dilantik bagi mengadili pertandingan-pertandingan yang telah diadakan. Sebenarnya banyak lagi perkara yang perlu diambil perhatian agar Festival Kesenian Islam ini berjalan dengan lancar. Namun sebagai manusia kita tidak pernah lari dari melakukan kesilapan. Walauapapun, TAHNIAH diucapkan kepada Ahli Jawatankuasa Program dalam merencanakan program ini. Semoga mampu memberi manfaat kepada semua pelajar dan kakitangan.
Ranking: 5

{ 19 comments... read them below or add one }

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)


16 June 2015 at 01:25
Smita Jadhav said...

Thanks for sharing this post.Nice post.
Click Here...


27 March 2016 at 23:04
شارح القرآن said...

بيت العز شركة تنظيف بالبخار بمكة
الكثير لا يعلمون انهم بكل سهولة يستطيعوا ان يقوموا بتنظيف منزلهم وهذا عن طريق استخدام البخار في التنظيف ويوجد ايضا العديد من المميزات نتيجة استخدام البخار في التنظيف ،بيت العز بمكة المكرمة افضل
شركة تنظيف بالبخار بمكة
شركة تنظيف سجاد بالبخار بمكة
شركة تنظيف سجاد بمكة
شركة تنظيف موكيت بمكة
شركة تنظيف موكيت بالبخار بمكة
شركة تنظيف مجالس بالبخار بمكة

http://beit-alezz.com/%d8%b4%d8%b1%d9%83%d8%a9-%d8%aa%d9%86%d8%b8%d9%8a%d9%81-%d8%a8%d8%a7%d9%84%d8%a8%d8%ae%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d9%85%d9%83%d8%a9/


20 January 2018 at 20:18
شارح القرآن said...

مدونات فرسان المثالىفرسان المثالى افضل شركة كشف تسربات المياه بالدمام 0506070763


من اكبر شركات كشف تسرب المياه بدون تكسير فرسان المثالى
شركة كشف تسربات بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
وايضا

شركة عزل خزانات بالدمام
وكذلك
شركة عزل اسطح بالدمام

شركة عوازل الدمام
شركات العزل المائي بالدمام
شركات العزل الحراري بالدمام

http://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%83%D8%B4%D9%81-%D8%AA%D8%B3%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A%D8%A7%D8%A9-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%85%D8%A7%D9%85/


20 January 2018 at 20:20
شارح القرآن said...

فرسان المثالى افضل شركة كشف تسربات المياه بالقطيف0506070763

هل تعانى من تسرب المياه فلا داعى للقلق مع فرسان المثالى
شركة كشف تسريبات المياه بالقطيف

وباقل الاسعار ولنا خدمتنا بمدن اخرى
شركة كشف تسربات بالاحساء
وايضا
شركة كشف تسربات المياه بالخبرhttp://forsan-almthaly.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D9%83%D8%B4%D9%81-%D8%AA%D8%B3%D8%B1%D9%8A%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B7%D9%8A%D9%81/


20 January 2018 at 20:22
شارح القرآن said...

شركة تنظيف بابها من الشركات التي تألقت في مجال لتنظيف، شركة تنظيف مجالس بابها تخصصت في عملها في تنظيف جميع أنواع السجاد والموكيت، كما أن الشركة لديها العديد من العاملين المتدربين، وتستطيع الشركة توفير العديد من الأجهزة التي تساعد على إتمام عمليه التنظيف، ويوجد في شركة تنظيف بابها اقسام عديدة ومتنوعة كونها شركة متكاملة، حيث تعرف دائما ان العميل يستطيع ان يعيش في مكان نظيف ورائع ومعطر خالي من الجراثيم والمكروبات، حيث توفر الشركة المطهرات والمعطرات وتترك منزلكم واحة نظيفة ومتناسقة
لا نقوم فقط بخدمات التنظيف بل نقوم بجميع الخدمات بكل مهارة والتى منها
شركة نقل عفش بجازان
شركة تنظيف شقق بجازان
شركة تنظيف بجازان
شركة تنظيف خزانات بجازان
شركة كشف تسربات المياه بجازان
شركة تنظيف مجالس بجازان
شركة عزل اسطح بجازان
شركة تسليك مجارى بجازان


20 January 2018 at 20:28
شارح القرآن said...


شركة ركن الضحي من اجود الشركات التي تبيد جميع أنواع الحشرات إبادة تامة، كما ان شركة مكافحة حشرات بجازان تعطي لكم ضمانه عن المبيدات الفاتكة التي تقوم بقتل الحشرات الزاحفة نهائيا، كما تقدم شركة رش المبيدات بجازان بالتخلص نهائيا من الصراصير والنمل والوزغ والأفاعي ، وكما يتم التخلص من الحشرات المنزلية مثل بق الفراش والصراصير والفئران والقوارض نهائيا دون رجعه ، كما تقم الشركة المبيدات التي لها اثر طويل الأمد في التخلص من جميع الحشرات المنزلية وأيضا تقدم رش خاصا للحدائق والمنتزهات التي تخلصك تماما من البعوض والذباب بشكل نهائيا ، حتي يتوافر لكم ولأسركم بيئة نظيفة وصحية خالية من الامراض .
شركة مكافحة حشرات بجازان
شركة مكافحة النمل الابيض بجازان
شركة رش مبيدات بجازان


20 January 2018 at 20:30
شارح القرآن said...

من اول الشركات التي تقدمت بالعديد من المميزات التي حازت على ثقة العميل، حيث تصدرت الشركة على غيرها بالأمانة والمصداقية في التعامل، حيث قدمت الشركة الخدمات المطلوبة منها علي أكمل وجه، تضم شركة تنظيف بجازان افضل موظفين متخصصين في التنظيف الخاص بالسجاد والكنب والمجالس والمفروشات، كما يوجد لديها أيضا قسم خاص لتنظيف الفلل و الشقق والبيوت أيضا ، وتتمتع الشركة بالعديد من الإمكانيات التي تستطيع ان تنفذ أي مهمة تنظيفه توكل أليها ، لدي الشركة طاقم متخصص في تنظيف اللوج وهات الوجهات الزجاجية الحجرية ويوجد قسم خاص بتقليم الحدائق وتنظيفيها ، وتعتمد شركة تنظيف مجالس بجازان علي مجموعة متدربة ومنتقه من افضل العمال حيث يتم التعامل مع عملية التنظيف بطريقة احترافية عالية المستوي والجودة
شركة شفط بيارات بابها
شركة تنظيف بابها
شركة مكافحة الحشرات بابها
شركة تنظيف خزانات بابها
شركة نقل اثاث بابها
شركة تنظيف مجالس بابها
شركة عزل اسطح بابها


20 January 2018 at 20:34
 
© Blog Penjana Minda Strategik All Rights Reserved